– Mi a legegyszerűbb módja a medencém vízének kezelésére?
Multitabletták használata, de mivel minden medence kezelése egyedi, ajánlott a vegyszerek külön- külön adagolása (klór, pelyhesítő, algagátló).

 

– Milyen gyakran kell ellenőriznem a vízminőséget (klór, pH egyensúly) a medencébe   vagy jakuzziba?
Hetente érdemes mérni a pH szintet, mert a klórkészítmények adagolásával és víz dimanikus egyensúlyra való törekvése miatt a pH szint elmozdul. Általános tendencia, hogy emelkedik a pH szint. Érdemes hetente fix napot kijelölni a vegyszerezésre és karbantartásra.

 

– Mit tegyek, ha bezöldült a medencémben a víz?
Ilyenkor úgynevezett „klórsokkot” kell alkalmazni. A szokásos gyorsan oldódó klórkészítményből a 2-3 szorosát kell a medencevízbe feloldva adagolni. A zöld szín utána a medencébe kicsapódnak a klórkészítményekben található fémes elemek és az elpusztult algák, a víz bebarnul, melyet porszívózással és folyamatos szűréssel tisztíthatjuk. A sokkolás után a pH szint ismét elmozdul, melyet be kell állítani a 7,2- 7,4 értékre.

 

– Mit tegyek, ha opálos (tejszerű) a medencémben a víz? Mitől lesz krisztálytisza a víz?
Ennek egyik oka lehet a vízben lévő ún. kolloidális szennyeződések. Ezek olyan kis méretű részecskék, hogy a szűrőhomok már nem képes kiszűrni. Akkor fordul elő, ha már pár napja alacsony a klórszint a vízben, vagy túl sok naptej, napolaj, szmog stb. részecskék a vízben.
A másik oka a pH szint elmozdulás, melyet mérés után be kell állítani. Be kell klórozni a vizet, pelyhesítőszert kell használni, folyamatosan szűrni, gyakran visszaöblíteni. Egy nap múlva kristálytiszta lesz.

 

– Mi okozza az algásodást? Nem akarom, hogy algásodjon a medence víz!
Az algák foszfáttal táplálkoznak. Ez a töltővízzel, háztartási tisztítószerekkel, vizelettel, stb kerül a vízbe. Az algához szaporodásához kell még az algaspóra, ez esővel, széllel jön. Kell még hozzá napfény és meleg.

 

 Csak a medence egyes részei elkezdett algásodni!
A teljes medencevíznek mozgásban kell lennie, amikor a szivattyú üzemel, így biztosítjuk a vegyszerek egyenletes elosztását. Ha ez nem így van, akkor a pangó vizű részeknél, ahol nincs vegyszer utánpótlás elalgásodhat a medence. Ennek oka a rosszul beállított befúvók.

 

– Már minden lehetőséget kipróbáltam, de még mindig nem tiszta a víz, miért?
Nem megfelelő a szűrés vagy a szűrési idő. A szűrő eltömődött vagy vízkövesedett. Patronos szűrő esetén tisztítsa ki, vagy cserélje ki a betétet. Homokszűrő esetén ellenőrizze a nyomásmérőt, és ha túl magas értéket mutat, végezzen visszamosást. A vízforgató berendezésnek 3-5 óra alatt kell a teljes vízmennyiséget átforgatnia, és ezt naponta kétszer-háromszor kell megismételni. A vízhőfok emelkedésével növelni kell a szűrési időt is. Nagy melegben emelje a szűrési időt 2×7 órára.

 

– Sok a szerves anyag a medencémben, mit tehetek?
A használaton kívüli medencét mindig takarjuk le, hogy megóvjuk a belehulló falevelektől, rovaroktól és egyéb szennyeződésektől. A víz felszínét, és a medence alját rendszeresen kell tisztítani leszedő háló és porszívó segítségével.

 

 Nyálkás, csúszós a medencém fala!
Elkezdődött az algaképződés. A klór szint megemelésével és a forgatási idő meghosszabbításával megállítható a folyamat.

 

– Érdes a medencém fala!
Kemény víz esetén előforduló jelenség: vízkő képződik. A további kirakódás ellen vízkőkirakódás gátló vegyszert kell alkalmazni. Az érdesség megszüntetése már csak a tavaszi nagytakarítás során lehetséges.
Érdemes azonban a helyi vízszolgáltatót felkeresni és tájékozódni, hogy lakóhelyünkön milyen a víz keménysége, mert akkor már előre gondoskodhatunk a víz „lágyításáról” vízkőkirakódás gátló vegyszerrel, amennyiben hálózati vízzel öltjük fel a medencénket.

 

– Kellemetlen a medence víz szaga!
Szinte minden esetben le nem bomlott szerves anyagokról van szó, amelyek kellemetlen szagot árasztanak a túl kis mennyiségben beadagolt klór következtében. A klór hatékonyságának érdekében a pH-értéket 7,2-7,6 közti értékre állítsa be.

 

 Nagyon fáj a szemem és viszket a bőröm a medencében fürdés közben!
Mind a túl nagy, mind a túl kicsi pH érték okozhat bőr- és szem irritációt. A pH értéket 7,2-7,6 közti értékre állítsa be!
Okozhatja az is, ha magas a klór szint a medencevíz esetén: 1,0 feletti! Víz utánpótlásával, vagy klór lebontó vegyszerrel lehet csökkenteni (0 Klór)

 

– Érzékeny vagyok a klórra!
Használjon klórmentes fertőtlenítést.

 

 Gyerek pancsolóba milyen vegyszert használjak?
Lehet klóros vegyszert is használni, de megfelelő klórszint pontos betartásával.

 

 Masszás medencébe milyen vegyszer használjak?
Használható klóros és klórmentes vegyszerek is, de kifejezetten olyanokat válasszunk, melyeket masszás medencéhez forgalmaznak.

 

 Az algagátló szer miatt habzik a medence víz!
Akkor fordul elő, ha élmény elem vagy ellen áramoltató berendezés van a medencébe. Habzásgátlós algagátlót kell alkalmazni.

 

 Mi történik, ha kútvízzel töltöm fel a medencémet?A kútvízzel történő feltöltés után a medence vize legtöbb esetben barnás vöröses árnyalatú lesz. Ez a vízben található vas és fémszármazékok miatt alakul ki. Ebben az esetben fém mentesítő szert kell adagolni a medencébe (pl. Metal-Ex), mely megköti ezeket a vegyületeket és pelyhesítők használatával kiszűrhetővé teszi. (A vízforgató folyamatosan működjön!) Csak homokszűrő használata esetén használható kútvíz a medence megtöltésére.

 

 Legalább egy hétig nem fogom használni a medencémet!
Meg kell emelni a klórszintet, de különösebb teendőnk nincs, mert egyébként is hetente kell vegyszereznünk medencénk vizét, hogy tartósan tiszta maradjon a víz.

 

– Sokáig nem használtam a medencémet, de most sürgősen szeretném!
Forgatás állandóra állítása, porszívózás, visszamosatás, klórszint megemelése.

 

 Mire figyeljek oda a medencevegyszerek tárolásánál?
1.Tartsa a vegyszereket száraz, árnyékos, naptól védett helyen!
2. A különböző típusú, különböző gyártó által készített vegyszereket ne keverjük össze! (Keveredésből mérgező gáz keletkezhet)
3. Ne tároljon a medence vegyszerek közelébe gyúlékony vagy reaktív anyagokat. (benzin, gázüzemű berendezések, és egyéb vegyi anyagok beleérve a zsír, műtrágya, gyomirtó szerek, festékek, oldószerek, olajos rongyok, és az alkohol.
4. Abban az esetben, ha tűz üt ki, mindig szakemberre bízzuk az oltást.
5.Tartsa a vegyszer tárolót tisztán és rendezetten. Ügyeljünk a háztartási tisztítószerek külön tárolására, mert reagálhat bizonyos esetekben a klór készítményekkel!!!!!!!
6. Figyeljen a vegyszerezéskor ne dohányozzon és ne egyen miközben a vegyszereket kezeli, használja. Ha elkészült mindig alaposan mosson kezet!
7. A régi és nem használt vegyszereket megfelelő körülmények között tárolja, ne engedje bele élővízbe, ne tegye a háztartási hulladékok közé. Lépjen kapcsolatba vegyszer értékesítőjével, aki gondoskodik a régi, lejárt, nem használt vegyszerekről!