Medence téliesítés II.- Csináld magad!

Medence teliesites II Csinald magad

Medence téliesítés II. részében áttekintjük a medence lefedésének pontos menetét, a berendezések karbantartását és a vegyszerek fontosságát a téli évszakban. Hasznos útmutatót adunk ahhoz, hogy te magad is el tudd végezni a medence téliesítését. A lépések betartásával pénzt és időt spórolhatunk meg az ismételt tavaszi újranyitásánál, nem beszélve a szennyezett víz okozta károk megelőzéséről.

Alapszabály: Télen hagyjuk a vizet a medencében, ha a tél által okozott károkat minimumra kívánjuk csökkenteni!

Mikor téliesítsünk? Ha a külső hőmérséklet tartósan 10-15 °C alá süllyed, és a medencét már nem használjuk /pl. szaunázást követően csobbanómedenceként/ célszerű a téliesítést elvégezni vagy elvégeztetni. 

Az alábbi linken tájékozódhat a várható időjárásról: Időjárás előrejelzés, mikor célszerű téliesíteni?

A szakszerű medence téliesítés az alábbi műveleteket tartalmazza:– Medence kiporszívózása (a víz legyen az évközi állapotnak megfelelően kristálytiszta)

– Ph és Klór szint beállítása a medencevízben (7,2 – 7,4 illetve 0.6-1mg/l). A medencevíz tisztasága és az optimális vegyszerfelhasználás nagy mértékben függ a megfelelő pH érték beállításától illetve szabályozásától. A pH értékét csökkenteni a pH mínusz, növelni a pH plusz vegyszerekkel kell.

– A medence vizét a szkimmer, feszített víztükrű medencénél a medence perem alá engedni

– Befúvókat, szkimmert fagydugókkal lezárni (a medence vize, eső nem szivároghat be a csövekbe)

– Az összes vízvezetéket vízteleníteni

– A gépeket vízteleníteni. Befüggeszthető gépek esetén azokat kiemelni, homokszűrős rendszernél a nyomásmérőt levenni, a leeresztőszeleppel üríteni a tartályt

– A homokszűrő szivattyút fagytól védett helyen tárolni

– Téliesítő folyadék öntése a medencébe, ez meggátolja a tél folyamán az algaképződést, vízkőkiválást, és megkönnyíti a tavaszi nyitást

– Ellenáramoltató esetén, ha van a medencében, a ki és belépő csonkokba polifoam szigetelőt kell tenni,

– A gépet a homokszűrő szivattyújához hasonlóan fagymentes helyen tároljuk

– Ha létra is van a medencében, azt is emeljük ki, és száraz, fagytól védett helyen tároljuk

– Fagytestek medencébe helyezése hossz- és keresztirányban, megfelelően rögzítve /kikötve/

– Téli medencetakaró felrakása, rögzítése vízzsákos, gumizsinóros vagy feszített technikával

A téli medencetakaró felrakásánál tudni kell, hogy a téli, sokszor igen jelentős mennyiségű csapadék súlyát csak a medencében hagyott vízfelület tudja megtartani. A sokszor erős szelek miatt a takaró rögzítésénél igen gondosan kell eljárni, és vízzsákot használni!

Amennyiben a fenti óvintézkedéseket megtesszük, úgy medencénk felől nyugodtak lehetünk. Várhatjuk a jövő évi melegebb időszakot, amikor ismét birtokba vehetjük medencénket.


Amennyiben bármilyen kérdése merült fel, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek egyikén:

 – 06-70-621-2116 telefonszámon,

–  blabo.vegyszer@gmail.com vagy a blabo@blabovegyszer.hu  e-mail címen

– kapcsolat menüpontban található formanyomtatványon.

Blogbejegyzésünk I.részében videó felvételt készítettünk, melyen szakembereink elvégzik a medence szakszerű téliesítést. Itt tudod megnézni: https://uszodaesmedence.hu/2021/10/04/medence-teliesitese/

Következő cikkünkben ismertetjük téliesítő vegyszereinket és eszközeinket.Újdonságokért és aktuális tartalmakért kövess minket facebook-on: https://www.facebook.com/blabovegyszer.hu és ne felejtsd el megnézni blogunkat: https://uszodaesmedence.hu/category/hasznos_tippek/

One thought on “Medence téliesítés II.- Csináld magad!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük